SKLEPY CHARYTATYWNE

Czyli dary, zakupy, pomoc

Plan Sue Ryder

Kiedy Sue Ryder w 1953 r. zakładała w Anglii swoją Fundację, miała gotowy plan finansowania tego przedsięwzięcia – jego podstawą były sklepy charytatywne. Wiedziała, że misja, której się podejmuje, wymagać będzie ogromnych funduszy. Pierwszy sklep charytatywny powstał w Londynie w latach 50. Idea przyjęła się bardzo szybko i dzisiaj w samej tylko Wielkiej Brytanii jest ponad 450 sklepów charytatywnych Sue Ryder. Działają urokliwie butiki w małych miasteczkach i duże oddziały przy głównych ulicach metropolii, są także markety i sklepy specjalistyczne, np. rowerowe, meblowe czy vintage. W niektórych miejscach odbywają się wydarzenia specjalne, jak choćby pokazy mody, noce zakupów i wyprzedaże tematyczne. Każdego roku w Wielkiej Brytanii sklepy Sue Ryder osiągają zysk na poziomie 13 mln funtów (dane z 2016 r.), który przekazywany jest na wparcie opieki w hospicjach i domach pomocy Sue Ryder.

Ofiarowujesz, kupujesz, pomagasz, chronisz środowisko

Pierwszy sklep charytatywny w Polsce założyła sama Sue Ryder. Było to w 1992 r., czyli rok po rejestracji polskiej Fundacji. Lokal mieścił się w Domach Centrum w Warszawie przy ul. Widok (na zdjęciu). Sklep został przeniesiony na ul. Bagatela i działa tam do dziś. W międzyczasie powstały kolejne cztery sklepy: na Bielanach, Mokotowie, Woli i Żoliborzu. Są bardzo ważną częścią działalności Fundacji, ponieważ od lat pozwalają nam pomagać starszym, chorym i niepełnosprawnym oraz rozwijać organizację.

Idea sklepu charytatywnego Sue Ryder nie zmieniła się od 70 lat. W Polsce również jesteśmy wierni tym ideałom. Przede wszystkim zysk ze sprzedaży przekazywany jest na pomoc potrzebującym, czyli dokładnie tak, jak planowała fundatorka. Wszystko opiera się na darowiznach od osób, które nie potrzebują już swoich rzeczy – często fantastycznej jakości i w doskonałym stanie. Dla darczyńców, a są to informacje z pierwszej ręki, charytatywne opróżnienie szafy jest często jak oczyszczający łyk świeżego powietrza. Kupujący mają natomiast dostęp do wysokogatunkowego asortymentu w przystępnych cenach. Nie zapominajmy także o środowisku, bo ponowne korzystanie z rzeczy oznacza ograniczanie produkcji nowych i mniej śmieci. To circular economy – czyli gospodarka o obiegu zamkniętym – w czystej postaci.

Sklepy charytatywne pokazują, że zakupy mogą wyglądać inaczej, że konsumpcja nie musi przyćmiewać ludzi w potrzebie. To można połączyć! Kiedy rozmawiamy z naszymi darczyńcami i klientami, łatwo zauważyć, że świadomość pomagania jest dla nich ważna, że doceniają taką formę wspierania innych. Mimo ograniczonych zasobów, mimo wyścigu po liczne dobra, mamy w sobie głęboko ukryte pragnienie dzielenia się. I te najlepsze strony sklepy charytatywne pięknie wydobywają. To także ważna część naszej działalności.

Sklepy jako miejsca społeczne

Sue Ryder mówiła o sklepach charytatywnych jeszcze w jednej, bardzo znaczącej perspektywie. Nie chodzi tylko o umożliwienie jednym przekazywania darów, a drugim kupowania tych rzeczy. Rzecz idzie nie tylko o zdobywanie funduszy na projekty Fundacji, choć to oczywiście było i jest absolutnym priorytetem. Sue Ryder wskazywała także na niezwykłą przestrzeń, jaką tworzą sklepy. Dla osób cierpiących na brak relacji społecznych.

W naszych sklepach jest podobnie. Panuje przyjacielska atmosfera, rozpoznajemy naszych klientów i darczyńców, dużo rozmawiamy. Z częścią przyjaciół sklepów już się po prostu znamy. Wiemy, że dla wielu z nich ma to duże znaczenie. Dla nas również.

Sklepy charytatywne stanowią też miejsca spotkań dla ludzi samotnych. Młodzież i dzieci przychodzą do nas po poradę i pomoc. Inni, którzy czują się samotni, przychodzą tu dla towarzystwa. Tysiące wolontariuszy pomagających w sklepach, to także ludzie samotni i opuszczeni, dla których praca ta staje się życiowym ratunkiem.

Sue Ryder

Co zbieramy?

Przyjmujemy większość rzeczy, z których inni mogą jeszcze skorzystać: odzież (czysta, niekoniecznie wyprasowana), obuwie, książki, albumy, płyty z muzyką i filmami, biżuterię, ozdoby, drobne AGD, a nawet meble. Co ważne, w grę wchodzą zarówno rzeczy dla dorosłych, jak i dzieci, a więc mile widziane są u nas także zabawki i gry planszowe. Są tylko dwa warunki.

Po pierwsze, dary muszą być w dobrym stanie i kompletne. Pozbywanie się rzeczy, których nie można sprzedać, zabiera nam niestety mnóstwo czasu i pieniędzy – na jedno i drugie musimy bardzo uważać jako organizacja charytatywna. Z kolei dary wysokiej jakości bardzo przyspieszają nam sprzedaż i zachęcają klientów do ponownych odwiedzin. Przez blisko 30 lat dzięki hojności darczyńców wyznaczyliśmy niesamowity standard w asortymencie sprzedawanym w naszych sklepach, również w zakresie rzadkich i poszukiwanych przedmiotów. Jesteśmy z tego bardzo dumni i wierzymy, że tak będzie dalej.

Po drugie, istnieje wykaz rzeczy, których nie możemy pod żadnym pozorem włączyć do sprzedaży, w grę wchodzą bowiem kwestie bezpieczeństwa i higieny. I tak, w sklepach charytatywnych Sue Ryder nie znajdą miejsca np. butle gazowe, gaśnice, sprzęt dla dzieci bez oryginalnych etykiet, zabawki bez znaku CE, narzędzie elektryczne, leki czy bielizna osobista (chyba że nowa, w oryginalnym opakowaniu). Jeśli nie masz pewności, czy Twoja darowizna będzie mogła trafić na półkę, prosimy o kontakt.

#dobreporzadki

Wszystko zaczyna się od prostego gestu – otworzenia szafy, zerknięcia na regał. Bez wielkiego (i często zbędnego) planowania czy myślenia o tym, co można by oddać. Przejrzenie swoich rzeczy w większości wypadków wystarcza, by dojść do wniosku, że mamy ich po prostu za dużo. Pudła z gromadzonymi latami ubraniami i przedmiotami, z których się już nie korzysta, nietrafione prezenty, przeprowadzki – to idealne punkty zaczepienia. Takie postawy promujemy w ogólnopolskiej akcji #dobreporzadki. Nie możemy się doczekać, jaki będzie ich finał u Ciebie!

Stacja-donacja

Sklepy charytatywne Sue Ryder – oprócz darów i zakupów – wesprzeć można także samodzielną zbiórką. W tym celu powstał pojemnik stacja-donacja: składany, prosty w montażu, elegancki. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zorganizować zbiórkę rzeczy, np. w firmie, bloku czy wśród znajomych.

Droga do zbiórki ze stacją-donacją jest bardzo prosta. Wystarczy, że skontaktujesz się z nami i umówimy termin. Dostarczymy pojemnik, rozłożymy go lub pokażemy, jak to zrobić (do każdej stacji-donacji dołączona jest instrukcja, montaż jest łatwy i trwa maksymalnie minutę!), obdarujemy Cię plakatami oraz prześlemy materiały mailingowe. Kiedy zbiórka dobiegnie końca, odbierzemy rzeczy ze wskazanego przez Ciebie miejsca. Przekażemy gorące podziękowania i ruszymy do sklepów, aby pokazać światu, jakie wspaniałe dary otrzymaliśmy dzięki Twojemu zaangażowaniu. Co będzie dalej, nietrudno się domyślić, prawda? Za pieniądze ze sprzedaży pomożemy seniorom, chorym i wykluczonym. Do dzieła!

Widzimy się!

Serdecznie zapraszamy do sklepów charytatywnych Sue Ryder. Darczyńców z pięknymi rzeczami, które jeszcze mogą się komuś przydać, kupujących po ubrania, książki czy piękne drobiazgi. Każda opcja to pomoc! Wszystkie sklepy otwarte są od poniedziałku do piątku w godz. 10:00-18:00.

Bielany
al. Zjednoczenia 1