UKRAINIAN REFUGEE HUB

ZAPEWNIAMY TRANSPORT I ZAKWATEROWANIE UCHODŹCOM

Łączymy siły

Wspólnie z Państwem Jakubem i Małgorzatą Golata Fundacja Sue Ryder inicjuje nowy projekt – Ukrainian Refugee Hub, którego celem jest transport uchodźców z granicy z Ukrainą i pomoc w znalezieniu im tymczasowego zakwaterowania.

Wielu uchodźców przybywających do Polski to osoby starsze, matki i dzieci – uciekający przed wojną z terytoriów Ukrainy, gdzie kończą się żywność, woda, leki i elektryczność, a ludność cywilna jest coraz bardziej atakowana przez rosyjskie siły zbrojne. Uchodźcy, którym teraz pomagamy, zanim dotarli do polskiej granicy, niejednokrotnie od wielu dni byli w bardzo ryzykownej podróży, nawet pod ostrzałem wroga.

Z dumą możemy powiedzieć, że wszystkie rodziny, którym udało się pomóc są teraz w domach naszych rodaków, którzy ich przyjęli pod swój dach (stan na 21.03.2022). Część dzieci uczęszcza już do polskich szkół. Jakubowi i Gosi Golatom udało się uratować ponad siedemdziesiąt osób – matek i dzieci.

Jest to tylko kropla w morzu ponad 2 mln uchodźców, którzy do tej pory przybyli do Polski. Z każdym dniem nasza pomoc będzie coraz bardziej potrzebna, dlatego prosimy wszystkich Państwa o pomoc.

Przewieźć i zakwaterować jak najwięcej osób

Jakub i Gosia porozumieli się z hotelem w Tryszczynie (Park Hotel Tryszczyn) i lokalną firmą autobusową, co umożliwia transport i zakwaterowanie uchodźców. Obecnie wykorzystywany jest jeden bus, którym może bezpiecznie podróżować 48 uchodźców. Hotel ma do dyspozycji 180 łóżek – jeśli uda nam się pozyskać środki – będziemy w stanie zwiększyć liczbę busów w każdym transporcie i wykorzystać całą bazę noclegową hotelu.

Wszystkie uzbierane pieniądze przeznaczane są w całości na bezpośrednio na transport, żywność i schronienie. Hotel jest tymczasowym, krótkotrwałym miejscem pobytu, w którym uchodźcy mogą odpocząć, zanim znajdziemy im bardziej stałe domy w Polsce oraz innych krajach Europy.

Więcej informacji: facebook.com/refugeehubpoland.

Prosimy w imieniu uchodźców

Każdy kto był na granicy i widział tysiące dzieci i matek śpiących na podłodze centrów dystrybucyjnych wie, że tego obrazu nie da się zapomnieć. Od swojej pierwszej wizyty na granicy Jakub i Gosia wraz z grupą przyjaciół pracują 14-16 godzin na dobę. Chcemy im w tym pomóc. W imieniu uchodźców prosimy o darowizny – żadna nie jest zbyt mała. Wszystkie zebrane fundusze w całości zostaną wykorzystane na transport i zakwaterowanie uciekających przed wojną Ukraińców.

Wpłać przez Siepomaga.pl
(bezpieczne płatności przez PayU)
Dziękujemy,
Slava Ukraini!