1% DLA FUNDACJI SUE RYDER: 0000191184

PAMIĘTAJ, GDY PITY POWRÓCĄ

Spot "Jedyny taki"

Arek Jakubik z managerką Donatą Rojewską – otwarci, zaangażowani, bezinteresowni. Wspaniali. Mądry spokój – tak zapamiętamy Arka z planu. Była to dla nas niezwykła przygoda, równie radosna, co pouczająca. Bardzo, bardzo dziękujemy, szczególnie w imieniu tych, którym pomożemy dzięki spotowi. Macie w naszych sercach miejsce szczególne.

Występują: Arkadiusz Jakubik (pro bono)
Scenariusz: Fundacja Sue Ryder, Kinga Dobrzyńska
Reżyseria: Kinga Dobrzyńska
Zdjęcia: Damian Grabarski
Dźwięk: Miłosz Jaroszek
Montaż: Michał Owerczuk
Make-up: Magdalena Lewandowska
Muzyka: No Problemo Music/Audio Network Polska (pro bono)
Asystent: Mirek Kaczmarek/Cukry
Plan zdjęciowy: Studio Las

KRS 0000191184 > Twój 1% w akcjach Fundacji Sue Ryder

Mówi o tym Arek Jakubik, powiedzmy i my. Twój 1% przeznaczamy na rozwój trzech ważnych programów Fundacji.

Pierwszy to Akcja Rehabilitacja: Powstańcy Warszawscy. Program realizujemy od marca 2021 r., a koordynuje go Sue Ryder MED, czyli część Fundacji odpowiedzialna za usługi opiekuńcze. Rehabilitujemy Powstańców, którzy pozostają pod opieką Domu Wsparcia dla Powstańców Warszawskich przy ul. Nowolipie 22 w Warszawie. Pandemia spowodowała, że rehabilitacja prowadzona w Domu musiała zostać wstrzymana. Bohaterki i bohaterowie sierpnia 1944 r. musieli zostać w domach. W podeszłym wieku brak ruchu szybko prowadzi do utraty sprawności i samodzielności. Dlatego uruchomiliśmy Akcję Rehabilitację. Twój 1% pozwala opłacać pracę fizjoterapeutek i fizjoterapeutów, ich dojazdy oraz sprzęt medyczny niezbędny Powstańcom.

Po drugie Twój 1% pomaga obejmować troską Domy Sue Ryder, z którymi współpracujemy. To hospicja i domy pomocy społecznej, wybudowane przez naszą fundatorkę. Na całym świecie powstało ich ok. 80, z czego aż 30 w Polsce. Nie należą one do Fundacji i nie zarządzamy nimi, niemniej wspieramy obecnie 15 placówek. W ostatnim czasie Domy Sue Ryder zostały szczególnie dotknięte przez pandemię. Wiosną 2020 r. przekazaliśmy im środki ochrony indywidualnej o wartości 100 tys. zł. Potrzeby Domów nadal są ogromne, dlatego część Twojego 1% pożytkujemy na pomoc hospicjom i placówkom opiekuńczo-leczniczym.

Trzecim programem, na który przekazujemy środki z 1%, jest Centrum Aktywności Międzypokoleniowej Trzynastka. Przy ul. Bagatela 13 w Warszawie tworzymy miejsce spotkań, inicjatyw obywatelskich, konferencji, warsztatów, żywych lekcji historii z Powstańcami Warszawskimi, koordynacji usług opiekuńczych i wolontariatu, wreszcie miejsce, gdzie przestrzeń do pracy znajdą inne organizacje pozarządowe. Lokal już mamy, jest duży (320 m2), wielofunkcyjny i… wymagający gruntownego remontu. Dzięki Twojemu 1% przeprowadzimy go szybciej i gruntowniej. Centrum Aktywności Międzypokoleniowej Trzynastka jest wyzwaniem trudnym, ale bardzo potrzebnym. Kiedy zaczniemy wychodzić z pandemii, takie miejsca będą bezcenne.

Od 1956 r. pomagamy starszym, chorym i niepełnosprawnym w Polsce. Jesteśmy Ci bardzo wdzięczni, że wspierasz nas w tym swoim 1% podatku.

Dziękujemy!